Skaber din morgenmad – LIV I LANDET?

 

Jeg ved at det, vi spiser, påvirker livet i landet helt konkret og direkte. Hver dag. Det du vælger at spise, er med til at forme det liv og det landskab, som jeg lever i… og som jeg rigtig gerne vil dele med dig, når du kommer som gæst på landet. Derfor håber jeg at alle vil gøre sig så umage, som de kan, for at bidrage til at skabe masser af liv i vores landskaber ved at spise dejlig frisk og lokal mad, så ofte du kan.

Et sted, hvor der er meget at tage fat i, er morgenmad. Jeg er et meget sultent menneske og jeg er rov-sulten om morgenen. Alle er ikke som jeg. OG det er helt okay, IKKE at være sulten om morgenen. Så bare spring det her indlæg over.

Jeg har altid haft svært ved at blive mæt om morgenen. Jeg har følt mig ringe næret ved den klassiske danske morgenmad.

Så fandt jeg hjem til min supernærende morgenmad, som passer lige til mig og som samtidig giver masser af liv i landet. Og skub til den grønne omstilling af landbruget i Danmark. Jeg bliver meget mæt, meget glad og jeg er meget bevidst om, hvor min morgenmad kommer fra. Jeg vil samtidig også mene at min morgenmad er økonomisk meget bæredygtig. Grundsubstansen og mætheden i min morgenmad kommer fra danske korn og danske bælgfrugter. Jeg har fundet ud af at det er meget nemmere at spise grønnere, hvis jeg ALTID har kogte korn og kogte bælgfrugter i mit køleskab. De kan holde sig i 3-5 dage og de kan bruges til et utal af retter. OG de mætter.

Det meste danske morgenmad er slet ikke lavet af danske korn, majs, havre… og derfor er produkterne ikke med til at lave liv i vores land. Det skal vi da lave om på!

Hele korn: emmer, spelt, hvede, byg, havre, rug – der er uanede variationer. I blød et døgn (det forkorter kogetid og forbedrer menneskets udnyttelse af næringsværdien i korn) koge og så have på køl (læs blogindlægget om korn). Det samme med bælgfrugter (læs blogindlægget om at have et bælgfrugtberedskab).

Kogte korn og bælgfrugter i kombination med kål, bladbeder, spinat eller andet godt bladgrønt, som jeg damper og krydrer efter dagsform med ALT fra krydderihylden eller gode krydderurter fra haven og så varmer korn og bælgfrugter med, spiser et godt spejlet æg til fra høns, der kun har levet deres liv på græs og under frugttræer. SÅ bliver jeg mæt. Og glad. OG hvert eneste produkt, jeg spiser til min morgenmad, er købt af de ypperste danske økologiske avlere af korn, bælgfrugter, grøntsager, urter og æg – hvis jeg altså ikke selv har dyrket i min egen have.

Jeg ved at hver eneste korn, hver eneste bælgfrugt tæller. Hvert måltid giver flere spændende afgrøder i vores nye grønne danske landbrug. Hver eneste bid giver mere mangfoldige marker. Hvert morgenmåltid giver landmænd mulighed for at udvikle flere sorter, bedre korn, bedre grønt, mere liv i markerne.


LAD OS SPISE os til MEGET MERE LIV I LANDET – SPIS lokale ypperlige højkvalitets produkter til morgenmad. Vær mæt, vær vital, spis liv i landskabet, spar penge, få meget mere vitalitet for pengene. Mærk forskellen i din mave og i landskabet.



 
Forrige
Forrige

Lorten sætter liv i landet - Hyldest til koen

Næste
Næste

Bælgfrugtberedskabet – skaber så meget liv i den grønne omstilling af dansk landbrug