Bælgfrugtberedskabet – skaber så meget liv i den grønne omstilling af dansk landbrug

 

Til min store begejstring, så spiller bælgfrugterne nu sig stærkt ind på vores madplaner. OG det kræver noget af os at gå fra stort set at spise 3 gram om dagen til 100 gram om dagen. Jeg siger og skriver: Bælgfrugter er herlige. Tag dig god tid til at lære dem bedre at kende. FÅ succes ved at:


1) Købe god kvalitet - der er for mange dårlige produkter på markedet, som ikke er til at koge møre og som smager af bølgepap. DET SKAL SMAGE GODT. Snart kommer også flere danske landmænd på banen med lokaltproduceret og frisk høst. Det bliver stort.

2) Kog dem nok – de skal være bløde og saftige. stol aldrig på, hvad der står på posen ift. kogetid. Stol på dine tyggesanser.

3) Øv dig med tilsmagningen, når de er kogt. SALT, SYRE og FEDT, skal der til - og så kan vi ydermere forsøde vores bælgfrugtberedskab med krydderurter og krydderier - kun vores verdenskøkkener sætter grænsen

4) Bliv ved med at smag til, også lige inden de skal på bordet. De suger og safter. nu, når en masse nye bælgfrugtelskere skal ombord, så gælder det om at det glider, at det smager, at det er saftigt. SÅ det er bare med at servere med gode højkvalitetsgrøntsager i alle afskygninger også tilberedningsmæssigt.

5) Lad bælgfrugtrejsen begynde – OG husk at det ikke er nyt for os nordboer. vores civilisation er delvist bygget på ærter - som lige blev slået lidt ud af kartoflen. Vi kan dyrke så mange fantastiske bælgfrugter her på vores breddegrader og de smager fantastisk. Jeg gør det ude i min have. OG det smager himmelsk!

6) KYS DET BÆLGFRUGTLIV og lad det være hjerteligt velkomment med glid, blødhed og smagfuldhed. Her ser du mit daglige bælgfrugtberedskab. Jeg har altid et par krukker stående, som står tilsmagte i deres kogevand(hvis altså det smager godt) og så kommer bælgfrugtbatteriet så ellers i spil i alle måltider - her kikærter i min daglige morgenmad, som jeg sværger er den bedste i verden. Har du først et bælgfrugtbatteri på køl, så kan de ende i supper, saucer, dressinger, cremer, ristede, kolde, varme, lune, salater, deller, gryderetter...der er ingen ende på bælgfrugtpassionen.


Bælgfrugter kan alt

Når først de er kogt, kan de moses ud og blive til smørelse, dip og dyppelse, de kan ristes på panden og blive det knasende på din salat, de kan blandes i alskens sæson-kålsalater med gode dressinger, de kan komme med i herlige supper og gryderetter og give fylde og mæthed, de kan delles, dulles og rulles. Der er ikke den ret, hvor vi med lidt køkkensnilde, kan liste ærter, bønner, linser ind. Det smager og fylder.

Bælgplanter er rigtig gode at have i det økologiske sædskifte, fordi de fikserer kvælstof fra luften – så ved at spise danske lokale bælgfrugter, er du med til at skabe masser af liv i vores land.



Forrige
Forrige

Skaber din morgenmad – LIV I LANDET?

Næste
Næste

De andre, skaber liv i mit land – de andre er himmelen